Je bekijkt nu Update over de link EBV, T-bet dragende B cellen en MS

Update over de link EBV, T-bet dragende B cellen en MS

  • Bericht auteur:

B cellen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van verschillende auto-immuunziektes, waaronder MS. Eerdere studies binnen MS centrum ErasMS wijzen uit dat een specifieke B cel populatie die het molecule T-bet op hun celoppervlak dragen betrokken bij het ziekteproces. Het is echter onduidelijk wat de triggers zijn voor het ontwikkelen van deze ontstekingscellen. Zowel genetische als omgevingsfactoren lijken een rol te spelen. Er zijn meerdere variaties in het genoom ontdekt die gelinkt worden met MS. Daarnaast is het Epstein-Barr virus (EBV) de belangrijkste omgevingsfactor die in verband gebracht wordt met MS.

De onderzoekers van ErasMS hebben onlangs de recente literatuur samengevat in een review waarin de link tussen genetica en EBV uitgebreid wordt besproken en hoe deze verband houden met auto-immuunziektes zoals MS, systemische lupus erythematodes (SLE) en reumatoïde artritis (RA). De interactie tussen genetische risicofactoren en EBV lijkt B cellen aan te zetten om zich te ontwikkelen tot T-bet+ B cellen die gelinkt worden aan meer ontsteking in het bloed en de hersenen. Deze cellen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de auto-immuunziekte.

Binnen ons centrum doen we uitvoerig onderzoek naar de rol van EBV in MS en krijgen we steeds een beter beeld van hoe het virus te werk gaat en bijdraagt aan de ziekte. Tijdens het internationale MS congres ‘ECTRIMS’ in oktober 2023 in Milaan zal een speciale sessie volledig gewijd worden aan EBV in MS.

Het review ‘Epstein-Barr virus and genetic risk variants as determinants of T-bet+ B cell-driven autoimmune diseases’ werd gepubliceerd in het tijdschrift Immunology Letters:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0165247823001189?via%3Dihub#fig0001

Update over de link EBV, T-bet dragende B cellen en MS