You are currently viewing 10e MS-fellowship voor Marvin van Luijn

10e MS-fellowship voor Marvin van Luijn

De oorzaak van MS is onbekend. Het ontrafelen hiervan zal niet alleen leiden tot beter begrip, maar ook deuren openen naar betere voorspelling en eerdere (en dus effectievere) behandeling van de ziekte per individu (zorg op maat). Een recente studie in het gerenommeerde tijdschrift Science laat zien dat de kans op het krijgen van MS 32 keer hoger is na een infectie met het Epstein-Barr virus (EBV). Daarnaast zijn er bepaalde veranderingen in het DNA die ook een belangrijke rol spelen in het ontstaan van MS en waarschijnlijk de afweerreactie tegen dit virus beïnvloeden. Hoe dit precies te werk gaat en uiteindelijk zorgt voor MS is onbekend.

EBV houdt zich schuil in een afweercel genaamd de B-cel. Normaal wordt de EBV-geïnfecteerde B-cel in toom gehouden door andere typen afweercellen (T-cellen). Wij zijn ervan overtuigd dat door een verstoorde natuurlijke afweer tegen EBV, dit soort afweercellen zich anders gaat gedragen en daarmee een directe aanwijzing is voor de ontwikkeling van MS. Dit aangetaste proces zal ertoe leiden dat overactieve, schadelijke afweercellen in de hersenen belanden. Dit onderzoek richt zich op het ontrafelen van dit mysterie. In de laatste jaren heeft ons onderzoeksteam de eerste puzzelstukjes weten te leggen. We zijn er achter gekomen welke soort B- en T-cellen uit de bocht vliegen in mensen met MS. Dit lijkt met name te gebeuren in mensen met een hoge EBV infectiegraad.

Het hoofddoel van dit fellowship is om een verbinding te leggen tussen het samenspel van B- en T-cellen die specifiek reageren op EBV en het aanwakkeren van eerste uitvalsverschijnselen in mensen die MS krijgen. Door ander gedrag krijgt dit soort afweercellen een ander uiterlijk. Dit uiterlijk kan vervolgens gebruikt worden als maatstaf in bijvoorbeeld het bloed voor de ontwikkeling van MS. We willen dit doel bereiken door mensen met eerste uitvalsverschijnselen eerst te karakteriseren op basis van een DNA profiel dat direct verantwoordelijk is voor een specifieke afweerreactie. Dit DNA profiel bepaalt of je meer kans maakt op of juist beschermd bent tegen het krijgen van MS. Vervolgens wordt ziekteactiviteit en de mate van afweer tegen EBV vergeleken tussen mensen met een dergelijk ‘hoog risico’ en ‘beschermend’ DNA profiel. Tot slot worden B- and T-cellen die zich richten tegen EBV tot in detail in kaart gebracht en in verband gebracht met het wel of niet voldoende ‘opruimen’ van EBV en het binnendringen van de hersenen in mensen met MS.

Het MS-fellowship is een persoonsgebonden subsidie gericht op het behoud van toptalent voor het MS-onderzoek. Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt door donateurs van Stichting MS Research waaronder alle deelnemers van TheMay50K.